Een mensenarcheoloog

Een vriendin noemde mij ooit een mensenarcheoloog. Het viel haar op dat ik altijd oprecht interesse toon in de (betekenis van de) geschiedenis van een persoon.

Meestal zijn het anderen dan de hoofdpersonen in kwestie die het idee opvatten om een tekstschrijver in te schakelen. Kinderen bijvoorbeeld die ter ere van een huwelijksjubileum van hun ouders een uniek cadeau willen geven. Of hun ouder(s) gewoon eens zelf aan het woord willen laten komen vanuit de behoefte aan een gedocumenteerde ‘familiegeschiedenis’.

Daarnaast zijn er werkgevers die een passend cadeau zoeken voor een jubileum, afscheid of andere aanleiding om een werknemer ‘eer te betonen’. Degenen die zélf aangeven hun levensverhaal op te willen laten tekenen, doen dat omdat ze weten afscheid van het leven te moeten nemen. Levensverhalen zijn persoonlijk, origineel en waardevol. Ze gaan nog vele levens mee binnen de familie en zo blijven de hoofdpersonen nog lang in herinnering.

Ieder mens is uniek en heeft een eigen verhaal te vertellen. Elk verhaal is bijzonder. Het laten opschrijven van dit verhaal geeft in- en overzicht. Niet alleen de droge feiten natuurlijk, maar vooral de ervaringen, gebeurtenissen, anekdotes en herinneringen. Ik ben intrinsiek nieuwsgierig naar de mens: wat bijvoorbeeld beweegt hem of haar, welke normen en waarden speelden een rol in de opvoeding, wat zijn de levensmotto’s, de hoogte- en dieptepunten en belangrijke personen. Ik houd ervan om ‘de diepte in te gaan’ door middel van interviews en onderzoek.

Enkele reacties

Opeens merk je dat de tijd vliegt en je nog vragen aan je ouders hebt. Mijn 90-jarige vader heeft een periode in zijn leven in het leger gediend en daar diverse onderscheidingen voor ontvangen. Ik kende de mooie reeks aan medailles maar wist eigenlijk niet goed wat de achtergrond was van deze eretekens. Hoe leuk is het om deze belangrijke ervaringen mooi op te laten schrijven en te delen met kinderen en kleinkinderen. Edith heeft deze klus voor ons opgepakt en er een prachtig verhaal van gemaakt. Het contact met mijn ouders, de diverse interviews aan huis, de oude albums en documenten doornemen en ook nieuwe portretfoto’s maken van een trotse man met alle onderscheidingen weer opgespeld; met geduld, respect en oog voor detail heeft Edith dit uitgevoerd. We zijn blij met haar aanpak en het resultaat. De medailles krijgen hiermee weer een extra glans. (Alexander, één van de twee zoons)

Ik ben blij verrast met het boek ter gelegenheid van het 60-jarig huwelijk van mijn ouders. Goed beschreven, leuke foto’s en ook voor mij nieuwe informatie. Echt heel dierbaar om zo’n verhaal van je ouders te hebben. Ik ben je zeer dankbaar voor al je goede zorg, input en realisatie er van. Dit werk is je op het lijf geschreven. (Monique, één van de vier kinderen)